LYDINNLÆRING - Undervisningsmateriell 1-6

(Det nyeste materiellet ligger øverst)

Alt materiellet som ligger på FredagsKilden er egenprodusert. Det kan kopieres og benyttes fritt av alle som ønsker det. Vi håper at det vi selv har hatt glede av i egen undervisning, kan komme andre til nytte.

Innhold på denne siden:
6. Lydbingo (14.10.12)
5. Sporingsark til lydene (25.03.11)
4. Lurevers med lydene (med store og små bokstaver) (03.03.11)
3. Lydkort (med store og små bokstaver) (06.01.11)
2. Lydplakater (16.01.11)
1. Lydsanger(store/små bokstaver) (27.02.11)

6. LYDBINGO

(Fremgangsmåte: Trykk på det bildet du vil ha - Høyreklikk - Kopier og lim inn i et Worddokument)

Bingospill er en populær aktivitet og kan brukes både i støre og i mindre grupper. Det er lagt ut 12 brett med 12 ulike fargenyanser av både små og store bokstaver, slik at det er mulig å bruke antall brett og brikker etter behov. De 4 første brettene i hver serie er de enkleste. Brett 1 med store har desamme lydene som brett 1 med små lyder osv, men de har ulike plasseringer på brettene. Skriv ut 2 eksemplar av hvert brett og klipp det ene eksemplaret opp til brikker. Materiellet blir mer holdbart dersom det lamineres. Knapper eller flaskekorker kan f.eks benyttes som dekkbrikker. Spill med lydene gir også fin trening for fremmedspråklige elever. Det er viktig at elevene leser lydene høyt når de spiller, slik at de  også får auditiv trening. Vær nøye med at elevene skal bruke lydnavn og ikke bokstavnavn (k - m - t osv, og ikke kå- em - te, osv....) 
Det går 2 bingobrett på 1 A4-ark.
 
LYDBINGO MED SMÅ BOKSTAVER


 
 
LYDBINGO MED STORE BOKSTAVER 
 
 
 

5. SPORINGSARK TIL LYDENE

(Fremgangsmåte: Trykk på det bildet du vil ha - Høyreklikk - Kopier og lim inn i et Worddokument)
Sporingsarkene kan brukes ved innføring av ny lyd eller ved repetisjon av lydene. For noen av elevene kan det være nødvendig å dele opp arket, slik at ikke alle oppgavene presenteres samtidig. Sporingsoppgavene kan klippes i remser eller limes hele inn i elevenes arbeidsbøker. Tall og piler på første bokstavform på hvert ark er tenkt som hjelp til utforming av lyden. Arkene er laget i A4-format, ett med store og ett med små bokstaver.

 

4. LUREVERS MED LYDENE (med store og små bokstaver)
(Fremgangsmåte: Trykk på det bildet du vil ha - Høyreklikk - Kopier og lim inn i et Worddokument)

Versene kan kopieres av alle som vil benytte dem. Versene er tenkt å benyttes ved innlæring av ny lyd eller ved repetisjon. Elevene kan ha hvert sitt eksemplar i arbeidsbøkene sine, eller de kan lage seg rim- og reglebøker. Det må jobbes med versene. Lærere leser verset sammen med elevene. Benytt dynamikk og vekslinger i fart og lydstyrke. Klapp  og tramp takt og rytme. Dette er også viktig for språkutviklingen. Hør lyden. Se lyden. Det fokuseres på lydnavnet og ikke på bokstavnavnet! Samtal om innholdet, studer illustrasjoner og svar på spørsmål. Av erfaring, vet vi at dette er aktiviteter som engasjerer elevene. Versene er skrevet i A4-format.


 3. LYDKORT (med store og små bokstaver)
(Fremgangsmåte: Trykk på det bildet du vil ha - Høyreklikk - Kopier og lim inn i et Worddokument)

Lydkortene kan kopieres, settes inn i et Worddokument, skrives ut og klippes opp av alle som ønsker å benytte dem. Det anbefales å laminere dem før bruk, slik at de blir mere holdbare. Egen erfaring har vist at elever liker å spille med dem og drille lydene. Dersom 2 sett skrives ut, kan elevene spille f.eks. "Svarteper" eller "Memory" med dem. Kortene kan også brukes sammen med Brettspillet som kan skrives ut fra FredagsKilden. Det anbefales å avrunde hjørner på kortene når de klippes opp.2. LYDPLAKATER
(Fremgangsmåte: Trykk på det bildet du vil ha - Høyreklikk - Kopier og lim inn i et worddokument.)

Plakatene er i liggende A4-format. De kan kopieres og brukes ved innlæring av ny lyd. De kan settes opp på veggen eller limes inn i elevens arbeidsbok. Selv om elevene jobber med bare små eller store, er det greit for dem at begge står på lydplakaten.

1. LYDSANGER
(Fremgangsmåte: Trykk på det bildet du vil ha - Høyreklikk - Kopier og lim inn i et Worddokument.)

Lydsangene er laget i A4-format. De kan brukes ved innføring av ny lyd og ved repetisjon eller drilling. Alle sangene går på melodien: "Gubben Noa". Elever som trenger sakte progresjon i opplæringen, liker det kjente og gjentagelser. Elevene kan gjerne ha egne sanghefter der nye lydsanger settes inn etter hvert, eller de kan lime sangene inn i arbeidsbøkene sine. Ved å synge konsonantene sammen med ulike vokaler, unngår en fokusering på bokstavnavnet. Med tanke på elevenes leseprosess er det viktig at elevene først bruker lynavn: "K" - "N" - "P" og ikke bokstavnavn: "KÅ" - "ENN" - "PE".
Siden vil bli oppdatert.

5 kommentarer:

 1. HELT FANTASTISK!!! Akkurat det jeg trenger!!
  God helg!

  SvarSlett
 2. Hei på dere ;-)
  Kjempeflotte greier. Akkurat det jeg trengte nå.
  Takk for ei flott side!

  AB

  SvarSlett
 3. Takk for masse gode tips. Dette bruker jeg daglig!
  Sangene synges og lurevers er g�y:)

  SvarSlett
 4. Fantastisk, dette skal jeg bruke !

  SvarSlett
 5. Super blogg, tusen takk.
  Men får bare lastet ned som bilder og ikke Word dokumenter. Tips?

  SvarSlett